Wat is een bacterie?
Bacteriën zijn eencellige micro-organismen die enorm belangrijk zijn voor het menselijk lichaam. In tegenstelling tot virussen kan een bacterie zichzelf levend houden. Daarnaast kan een bacterie zichzelf vermenigvuldigen door in tweeën te splitsen. Ongeveer een kilo van ons lichaamsgewicht bestaat uit bacteriën. De meeste bacteriën die een mens bij zich draagt zitten in onze ingewanden en een ander groot deel bevindt zich op de huid. Deze bacteriën helpen ons bijvoorbeeld met het opnemen van vitamines en het regelen van spijsvertering. Maar er zijn ook bacteriën die mensen juist wel ziek maken zoals:
- Salmonella
- Escherichia Coli
- Staphylococcus Aureus
Zijn bacteriën gevaarlijk?
Wanneer er schadelijke bacteriën zitten op een product of persoon is dit niet te zien of ruiken. Door goed te letten op hygiëne kan besmetting tegen worden gegaan. Het wassen van de handen voor, tijdens en na het eten maakt al een groot verschil. Wanneer een persoon ernstig ziek wordt van een bacterie kan dit leiden tot een miskraam bij zwangere vrouwen, hersenvliesontsteking, bloedstroominfecties en vermindering van nierfunctie. Wat de bacterie vooral lastig te bestrijden maakt is dat sommige varianten resistent zijn tegen antibiotica. Door laboratoriumonderzoek kan achterhaald worden welke antibiotica wel werkt.
Omstandigheden bacteriën
Bacteriën kunnen zich met een grote snelheid vermeerderen met de juiste omstandigheden. Bij kamertemperatuur kan er in ongeveer 7 uur uit één bacterie zoveel als miljoenen bacteriën ontstaan. De beste omstandigheden voor bacteriën zijn:
- Temperaturen tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen de bacteriën zich niet meer, maar gaan ze in een winterslaap. Bij temperaturen boven de 75 °C gaan bacteriën dood. Dit is wanneer u eten kookt bijvoorbeeld
- Voedingsbronnen zoals koolhydraten en eiwitten. Hierbij kan u denken aan kip, vlees, fruit, groente, toetjes en salade
- Vochtige en donkere omgevingen