Wat is hygiëne?

Hygiëne wordt als verzamelnaam gebruikt voor alle handelingen waarbij het contact met ziekteverwekkers wordt ontweken. Handelingen die vallen onder hygiëne zijn:

  • Het wassen van de handen
  • Douchen
  • Schoonhouden van de keuken
  • Etenswaren in de koelkast bewaren
  • Desinfecteren van oppervlakken of voorwerpen
  • Zuiveren van rioolwater

Door te denken aan hygiëne voorkomt u dat een ziekteverwekker verspreid wordt. Wanneer een persoon al deze handelingen onderneemt worden de risico’s op besmetting met bacteriën en virussen aanzienlijk verminderd.

Wanneer is hygiëne extra belangrijk?

Er zijn overal micro-organismen te vinden. Op uw lichaam, in het huis en op het werk. Bacteriën en schimmels zijn ook micro-organismen. De meeste micro-organismen zijn onschuldig, maar er kunnen ziekteverwekkers tussen zitten. Voorbeelden van micro-organismen die ziekte kunnen veroorzaken zijn:

  • Salmonella
  • Listeria
  • Legionella
  • Klebsiella
  • MRSA

Over het algemeen zijn veel soorten ziektes niet levensbedreigend voor een gezond persoon. Maar wanneer u valt onder een risicogroep kan het besmet raken met ziekteverwekkers leiden tot ernstige gevolgen. Personen die behoren tot een risicogroep zijn jonge kinderen, zwangere vrouwen, oudere personen en personen met een zwak afweersysteem. Mensen die last hebben van hart- en longproblemen zijn ook extra vatbaar voor ziektes.

Extra hygiëne tips

Aan het begin van het blog werden de ‘standaard’ hygiëne handelingen al opgesomd. Maar als u behoort tot een risicogroep zijn er wat extra tips die helpen voorkomen dat u besmet raakt met ziekteverwekkers:

  • Het schoonmaken van plekken die vaak met de hand aangeraakt worden zoals lichtknoppen en deurklinken.
  • Schoonmaakdoekjes na gebruik wassen op 60 graden Celsius.
  • De koelkast op 4 graden Celsius zetten voor bederfelijk eten.