Wat is Escherichia coli?

Escherichia coli, ook bekend als de poepbacterie, is een darmbacterie die bij warmbloedige dieren en mensen voorkomt. Over het algemeen beschermt de bacterie tegen andere schadelijke bacteriën, maar er zijn een aantal varianten die voedselinfecties veroorzaken. De poepbacterie is de grootse verwekker van urineweginfecties. Daarnaast kunnen bepaalde varianten van E. coli maagdarmklachten veroorzaken waar in sommige gevallen er ernstige bijkomende ziekte verschijnselen kunnen ontstaan. Risicogroepen voor de bacterie zijn zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met een lage weerstand.

Besmetting poepbacterie

E. coli bacteriën overleeft in water een aantal weken en in de bodem zelfs maanden. De optimale temperatuur voor de bacterie ligt tussen de 10 °C en 40 °C en bij 65 °C sterft de bacterie af. De types E. coli die infecties veroorzaken komen vooral voor op rauw vlees, rauwe groenten en rauwe melkproducten:

  • Rauw vlees – Half doorbakken of rauwe hamburgers, rauw gehakt, filet american en ander vlees wat niet gaar is.
  • Rauwe groenten – Sla, kiemgroenten zoals taugé en zakken roerbakgroenten.
  • Rauwe melk – Melk, rauwmelkse kaas zoals brie en onverhit vruchtensap

E. coli bacterie en infecties

Het risico om besmet te raken met de E. coli bacterie ligt vooral bij de inname van besmet water of voedsel. Dit veroorzaakt bij mensen vooral een verminderde weerstand. Naast het verwekken van urineweginfecties veroorzaakt E.coli infecties buiten de darm, waaronder bloedstroominfecties. In ernstige gevallen is er soms sprake van bloedafbraak en vermindering van nierfunctie. Dit heet Haemolytisch Uremisch Syndroom (HUS). Om besmetting met de E. coli bacterie tegen te gaan is het belangrijk hygiënisch te werken. Bak het vlees goed gaar, voorkom kruisbesmetting en was je handen goed na het aanraken van rauw vlees.