Wat is Legionella Pneumophila?

Legionella Pneumophila is een bacterie die een ziekte veroorzaakt genaamd Legionellose. Deze ziekte ontstaat bij een persoon wanneer de bacterie in wordt geademd en er symptomen ontstaan. Als een persoon longontsteking krijgt door Legionella wordt dit veteranenziekte genoemd. In Nederland zijn er jaarlijks 300 tot 400 patiënten die worden gediagnosticeerd met veteranenziekte. Dit wordt jaarlijks hoger, in 2017 waren er namelijk 550 patiënten. De Legionella bacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius, maar kan ook op de grond voorkomen. De optimale temperatuur voor de bacterie om zich te vermenigvuldigen is 37 °C. Bij een hitte van 60 graden celsius of hoger sterft de Legionella bacterie af.

Besmetting Legionella bacterie

Legionella Pneumophila verspreidt zich via kleine druppels, ookwel nevel genoemd. Hierdoor kan u makkelijk besmet raken door:

  • Water dat gesproeid wordt in douches, hogedrukspuiten, sprinklers en fonteinen
  • Luchtbellen die in water gemaakt worden zoals bubbelbaden en jacuzzi’s
  • Soorten afvalwaterzuiveringsinstallaties waaraan lucht wordt toegevoegd
  • Apparaten die water vernevelen zoals luchtkoelers, airconditioners of apnueapparatuur
  • Verkoeling installaties die gebouwen of industriële processen koelen met waternevel
  • Opspattend regenwater zoals tijdens het lopen of door verkeer
  • Tuinieren

Legionella preventie

Eerder werd al benoemd dat Legionella Pneumophila bij 60 °C en hoger afsterft. Hierom wordt vaak gebruik gemaakt van hittebehandeling in watersystemen om het ontstaan en groeien van de bacterie tegen te gaan. Na de hittebehandeling volgt er een spoeling van het distributiesysteem zodat het afgedode organische materiaal wordt afgevoerd. Daarnaast wordt er aangeraden om apparaten die sproeien of nevel verspreiden regelmatig schoon te maken.