Wat is Listeria monocytogenes?

Listeria monocytogenes is een bacterie die Listeriose kan verwekken. De Listeria bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken. De reden dat deze bacterie vaker voorkomt op voedsel is omdat deze kan overleven in koelkasttemperaturen. Dit is voornamelijk bij voedsel wat langdurig gekoeld bewaard wordt en zonder verhitting worden gegeten. Besmetting bij een gezond persoon leidt het meestal tot geen tot milde griepsklachten. Bij jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en personen met een laag afweersysteem kan het leiden tot ernstige klachten of dodelijk aflopen.

Listeria bacterie producten

Producten die vallen onder risico voor de Listeria bacterie zijn:

  • Melk – Zowel in (gepasteuriseerde) melk als in rauwmelkse zachte kaas kan de bacterie zich goed nestelen. Hierbij kan u denken aan kazen die van rauwe melk worden gemaakt zoals brie, feta, camembert en blauwe kaas.
  • Vis – Hierbij kan u denken aan voorverpakte gerookte vis. Dit zijn soorten vis die rauw eetbaar zijn of al gegaard zijn en in de koeling bewaard worden. Voorbeelden hiervan zijn gerookte zalm, garnaaltjes, krab en rauwe plakken zalm.
  • Vlees – Rauwe dierlijke producten kunnen ook besmet raken met de Listeria bacterie. Plakken vlees voor op brood zijn hier een risicoproduct. Hierbij kan u denken aan filet american, plakken kipfilet, gerookte spekblokjes en leverworst.

Gevaren na besmetting Listeria

Eerder heeft u de risicoproducten kunnen lezen die de Listeria bacterie kunnen bevatten. Dit is voornamelijk belangrijk voor de risicogroepen jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. Bij zwangere vrouwen kan het namelijk leiden tot een vroeggeboorte of miskraam. Jonge kinderen hebben ook nog geen sterk afweersysteem, waardoor dit kan leiden tot ernstige gezondheidsgevolgen. Bij ouderen en personen met een zwak afweersysteem kan het zelfs leiden tot hersenvliesontsteking (meningitis) of bloedvergiftiging (sepsis) in zeldzame gevallen.