Wat is MRSA?
MRSA is een stafylokokken bacterie die veel voorkomen bij gezonde mensen zonder dat ze dat doorhebben. In tegenstelling tot andere stafylokokken bacteriën is de MRSA bacterie resistent (ongevoelig) voor behandeling met de meeste antibiotica. De bacterie bevindt zich meestal in de neus en op de huid van dragers. Maar in zeldzame gevallen kan het in de darmen, urine en keel voorkomen. MRSA wordt voornamelijk verspreidt via direct huidcontact. Daarnaast kan er besmetting plaatsvinden door het inademen van huidschilfers of niezen.
MRSA Symptomen
Over het algemeen hebben dragers niet door dat ze besmet zijn met de MRSA bacterie. Maar er kan ook sprake zijn van ernstigere ziekte. De symptomen die dan kunnen voorkomen zijn:
- Infecties – Zoals steenpuisten of krentenbaard
- Bloedvergiftiging – In ernstige gevallen
- Botinfectie – In ernstige gevallen
- Longontsteking – In ernstige gevallen
MRSA test en behandeling
Ondanks het feit dat veel antibiotica niet opgewassen zijn tegen MRSA, is de bacterie wel goed te behandelen. Door middel van laboratoriumonderzoek kan er vastgesteld worden of een persoon besmet is met de MRSA bacterie. Door te testen kan er vastgesteld worden welke antibiotica de MRSA nog niet tegen bestand is. De huisarts kan dan deze antibiotica voorschrijven aan de besmette persoon. Om het resultaat van de behandeling te controleren worden er na behandeling kweken afgenomen. Als daar uit blijkt dat de bacterie niet meer aanwezig is, is er geen nieuwe antibioticakuur nodig.
Dat betekent dat er in sommige gevallen meerdere kuren nodig zijn. Wanneer een persoon besmet is geweest met MRSA betekent dit niet dat ze resistent zijn voor de bacterie. Men kan vaker een MRSA-infectie krijgen. Omdat MRSA makkelijker beweegt in ziekenhuizen en verpleeghuizen wordt er op deze locaties vaker getest op de bacterie.