Wat is Salmonella Typhimurium?
In Nederland komt de salmonella bacterie regelmatig voor in de vorm van een darminfectie. De bacterie afkomstig van Salmonella Typhimurium komt voornamelijk voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Hierbij kan u denken aan vlees, eieren en zuivelproducten. In de meeste gevallen krijgen mensen milde klachten die vanzelf weer weggaan. Er zijn ook ernstige gevallen waarbij het risico op uitdroging groter kan zijn.
Salmonella symptomen
Niet iedereen die besmet is met de Salmonella bacterie wordt ziek. Wanneer een persoon ziek wordt door Salmonella, zijn dit de symptomen die ervaren kunnen worden:
- Buikkrampen
- Misselijkheid
- Braken
- Diarree
- Hoofdpijn
- Koorts
- Spierpijn
Besmettingstijd Salmonella
De besmettingstijd vanaf het eten van het besmette voedsel tot de eerste klachten is 6 tot 72 uur. In de meeste gevallen duren de klachten 3 tot 7 dagen, waarvan het symptoom diarree het vaakst voorkomt en de koorts meestal eerder verdwijnt. Als er sprake is van bloed in de diarree, hoge koorts of geen vermindering van hoeveelheid diarree na een week wordt er aangeraden om de huisarts te contacteren.
Salmonella bacterie doden
Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat u besmet raakt met de Salmonella bacterie. Ten eerste is het belangrijk om goede hygiëne te hebben in de keuken. Let op de bewaaradviezen van producten, was uw handen regelmatig tijdens het koken én voor het eten maar let er vooral op dat rauwe dierlijke producten geen contact hebben met rauw eetbare producten. Hiervoor kan u andere snijplanken en messen gebruiken om kruisbesmetting te voorkomen.