Wat is Staphylococcus Aureus?

Staphylococcus Aureus is een bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken. Er zijn veel mensen die de bacterie dragen zonder er ziek van te worden. Wanneer er wel sprake is van klachten komen deze meestal binnen enkele uren naar voren in de vorm van braken of diarree. De Staphylococcus Aureus bacterie komt op meerdere manieren voor op het menselijk lichaam:

  • Voor 30% op slijmvliezen in de keel, keel en op de huid
  • In steenpuisten, puistjes en andere huidinfecties

Verspreiding vindt voornamelijk plaats via de handen, maar ook kleding, lucht, speelgoed of beddengoed. Via de handen kan de Staphylococcus bacterie op etenswaren worden overgebracht.

Voedselvergiftiging symptomen

De gifstoffen genaamd Enterotoxinen die door Staphylococcus Aureus worden geproduceerd veroorzaken voedselvergiftiging. Over het algemeen zijn de klachten vrij mild, maar is sommige gevallen kan het lijden tot ernstige gevolgen. Een variant die moeilijk te bestrijden is heet MRSA, omdat deze ongevoelig is voor antibiotica. De Staphylococcus bacterie kan diverse huidinfecties of voedselvergiftiging veroorzaken. De meest voorkomende klachten zijn diarree, overgeven en misselijkheid bij voedselvergiftiging en treden meestal binnen 2 tot 6 uur op.

Ernstigere klachten zijn hoofdpijn, spierkramp en tijdelijke veranderingen in hartslag en bloeddruk. Gemiddeld duurt het herstel 2 dagen maar het kan zeker voorkomen dat het herstel 3 dagen of langer duurt in ernstige gevallen.

Staphylococcus Aureus bestrijden

Er zijn verschillende manieren om besmetting met de Staphylococcus bacterie te voorkomen:

  • Hygiëne – Was regelmatig uw handen voor en na het bereiden van eten
  • Afkoelen – Bewaar levensmiddelen in de koelkast en laat producten snel afkoelen
  • Kruisbesmetting – Voorkom kruisbesmetting door rauw voedsel niet in contact te brengen met bereid voedsel