Wat is een immuunsysteem?
Het immuunsysteem is een term voor het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Dit afweersysteem biedt bescherming tegen interne-of externe ziekteverwekkers. Het immuunsysteem in een menselijk lichaam bevindt zich door het gehele lijf zoals in het bloed, in de darmen, in de huid en in de luchtwegen. Dit is dan ook de reden dat bijvoorbeeld een allergische reactie tot uiting kan komen in vorm van vermoeidheidsklachten, zoals bij hooikoorts het geval is of door huidproblemen bij een contactallergie. Deze symptomen zijn het gevolg van een immuunsysteem dat geactiveerd is.
Het afweersysteem van een menselijk lichaam heeft als doelstelling om lichaamsvreemde stoffen (die gezien worden als een bedreiging) onschadelijk te maken. Het is hierdoor een verdedigingsmechanisme voor virussen en bacteriën. Het immuunsysteem slaat de informatie van een eerste specifieke “aanval” op en weet een volgende keer precies hoe de lichaamsvreemde stoffen snel en effectief uit het lichaam verwijderd kunnen worden. Dit is dan ook de reden dat het immuunsysteem van een kind wat minder sterk (lees: geïnformeerd) en daardoor vatbaar is voor specifieke virussen zoals waterpokken is. Hierdoor kan er ook onderscheid worden gemaakt tussen het aangeboren immuunsysteem en het verworven immuunsysteem.
Bij het immuunsysteem van het menselijke lichaam kan onderscheid gemaakt worden tussen:
- De fysieke barrière in vorm van de huid maar ook de slijmvliezen in de luchtwegen en in de darmen.
- De algemene afweer die gericht is op alle ziekteverwekkers die in het lichaam voorkomen. Hieronder vallen de witte bloedcellen.
- Specifieke afweer die gericht is tegen één ziekteverwekker. Hierbij wordt gebruik gemaakt van lymfocyten. Iedere lymfocyt heeft maar één soort receptor op zijn celmembraan waardoor de lymfocyt alleen actie onderneemt als de specifieke ziekteverwekker ontmoet wordt.