Word voedselbos held!

Voor de Vergroening zijn we druk met het oprichten van een VZW. Dit doen we samen met de eigenaar van het perceel waar de aanplant gerealiseerd gaat worden. Een VZW is een vereniging zonder winstoogmerk bestaande uit een groep natuurlijke personen of rechtspersonen die een belangeloos doel nastreven. Het perceel is gelegen in België, net over de grens bij Zuid-Limburg, vandaar de keuze voor een VZW. De donaties zullen dan ook via de VZW gaan verlopen. 

Voor het zover is kun je toch al een reservering doen via het onderstaande invulformulier.

Winter 2023

Momenteel is de voorbereiding van het voedselbos in volle gang. Dat wil zeggen dat we het design op schaal tot in detail verder uitwerken. 

In het design is nu zichtbaar hoe breed en met welke soorten (>19) de windhaag wordt gerealiseerd. Deze winter zullen meer dan 2000 stuks geplant worden. Dit i.s.m. Regionaal Landschap en de Nationale Boomgaardenstichting.

Ook zijn de ‘swales’ ingetekend nadat deze met de laser zijn uitgemeten in het perceel. Deze swales hebben, met name in de beginfase, een belangrijke rol; waterhuishouding!

De bodem

Het perceel is jaren gepacht door een lokale bio-boer. Het gras werd gemaaid voor zijn biologische koeien. Uiteraard ”maaiden” de koeien ook zelf het gras. De laatste 15 jaar is er geen gif of andere zogenaamde ”gewasbeschermingsmiddelen” gebruikt. Wat de boer wél deed om de bodem te verrijken (met meer stikstof) was het aanplanten van erwten.

Dat gaan wij ook doen, maar dan op een andere manier. Met meerjarige in de vorm van een polycultuur i.p.v. éénjarige soorten in een monocultuur.

Een gezonde bodem is de basis voor een gezond ecosysteem!

De soorten

Behalve de windhaag met een enorme diversiteit van struiken en bomen, zullen er nog veel meer andere soorten worden aangeplant. In onze plantenlijst zijn meer dan 200 soorten opgenomen. Denk aan de Ginkgo Biloba (Japanse notenboom), Boterkers, Lange van Lod (walnoot), Ananasreinette (appel), Citron des Carmes (peer), Moerbei, Kiwibes, Tonda di Giffione (hazelaar), maar ook Daslook, druiven, Kornoelje, Zwarte Els, Bosroos en nog zoveel meer.

We hebben in het design een bloeiboog van 12 maanden gecreëerd! Met als doel de insecten, bijen en andere soorten van zoveel mogelijk bloesem te voorzien. Zelf genieten we daar uiteraard ook enorm van.

Spoedig volgt er hier weer een update! 

Reserveer hier je voedselbos heldenactie

Reservering donatie

E-mailadres(Vereist)
Prijs: 30,00 €
Prijs: 30,00 €
Wordt donateur