Word voedselbos held!

Voor De Vergroening zijn we druk met het oprichten van een VZW. Dit doen we samen met de eigenaar van het perceel waar de aanplant gerealiseerd gaat worden. Een VZW is een vereniging zonder winstoogmerk bestaande uit een groep natuurlijke personen of rechtspersonen die een belangeloos doel nastreven. Het perceel is gelegen in België, net over de grens bij Zuid-Limburg, vandaar de keuze voor een VZW. De donaties zullen dan ook via de VZW gaan verlopen. 

Voor het zover is kun je toch al een reservering doen via het onderstaande invulformulier.

Winter 2023

Momenteel is de voorbereiding van het voedselbos in volle gang. Dat wil zeggen dat we het design op schaal tot in detail verder uitwerken. 

In het design is nu zichtbaar hoe breed en met welke soorten (>15) de windhaag wordt gerealiseerd. Deze winter zullen meer dan 1500 stuks geplant worden. Dit i.s.m. Regionaal Landschap en de Nationale Boomgaardenstichting.

Ook zijn de ‘swales’ ingetekend nadat deze met de laser zijn uitgemeten in het perceel. Deze swales hebben, met name in de beginfase, een belangrijke rol; waterhuishouding!

De bodem

Het perceel is jaren gepacht door een lokale bio-boer. Het gras werd gemaaid voor zijn biologische koeien. Uiteraard ”maaiden” de koeien ook zelf het gras. De laatste 15 jaar is er geen gif of andere zogenaamde ”gewasbeschermingsmiddelen” gebruikt. Wat de boer wél deed om de bodem te verrijken (met meer stikstof) was het aanplanten van erwten.

Dat gaan wij ook doen, maar dan op een andere manier. Met meerjarige in de vorm van een polycultuur i.p.v. éénjarige soorten in een monocultuur.

Een gezonde bodem is de basis voor een gezond ecosysteem!

De soorten

Behalve de windhaag met een enorme diversiteit van struiken en bomen, zullen er nog veel meer andere soorten worden aangeplant. In onze plantenlijst zijn meer dan 200 soorten opgenomen. Denk aan de Ginkgo Biloba (Japanse notenboom), Boterkers, Lange van Lod (walnoot), Ananasreinette (appel), Citron des Carmes (peer), Moerbei, Kiwibes, Tonda di Giffione (hazelaar), maar ook Daslook, druiven, Kornoelje, Zwarte Els, Bosroos en nog zoveel meer.

We hebben in het design een bloeiboog van 12 maanden gecreëerd! Met als doel de insecten, bijen en andere soorten van zoveel mogelijk bloesem te voorzien. Zelf genieten we daar uiteraard ook enorm van.

Spoedig volgt er hier weer een update! 

Maart 2024

De eerste aanplant is een feit! Momenteel wordt er hard gewerkt; de aanplant van de windhaag. Op de foto zijn de rijen duidelijk zichtbaar. Er worden blokken aangeplant van steeds 8 – 10 plantjes van dezelfde soort. Bijvoorbeeld 8 hazelaars. Dan een blok met gele kornoeljes. Vervolgens een blok met mispels. Dit herhaalt zich met 10 verschillende soorten. Een blok is ongeveer 3 x 3 M. Hierdoor ontstaat er geen onderlinge concurrentie tussen de soorten en is er een gemêleerdheid van bloesem, vruchtrijping en kleuren. Hierachter komen iet wat hogere soorten, zoals de berk, tamme kastanje, es, lijsterbes, etc. Zo zal er een sterke, dicht begroeide haag ontstaan die de wind breekt, mogelijkheid biedt voor vogels om te nesten en te voorzien in voedsel, stikstofbinding en waterhuishouding. WORDT VERVOLGD!

Voedselbos

April 2024

De aanplant heeft de eerste fase netjes doorstaan! Het lenteweer heeft goed gedaan, er is leven zichtbaar op de foto én in De Vergroening.

Volgende maand wordt het vervolg besproken en data gepland om de swales en de vijver te realiseren. Tevens gaan we het nieuwe plantgoed reserveren. Meer haag plantgoed en de hoogstam fruit- en nootbomen.

Verder zijn alle jonge plantjes voorzien van een laag houtsnippers welke als mulch fungeren. Hiermee jagen we het schimmelnetwerk aan, wordt het plantgoed iet wat beschermd tegen competitief sterke soorten en de felle zomerzon en de snippers houden langer vocht vast. In deze fase waarin we het systeem opstarten is zorg voor de bodem erg belangrijk. Deze is nu bacterie dominant. Meerjarige doen het beter als er een balans is tussen bacteriën en schimmels.

Spoedig een update!

Mei ’24; Besjes!

Dankzij giften staan de eerste bessen nu in de grond! Rode, blauwe en zwarte bessen welteverstaan. Als je goed kijkt, zie je rechts op de foto, tussen het inmiddels hoge gras en de ”wilde bloemen”, de bessenstruikjes uitsteken. 

Tevens is de (zwarte) elzen singel aangeplant! Tijdens het planten kon je al duidelijk de opgeslagen stikstof zien zitten. Prachtige kleine bolletjes die vast zitten aan de worteltjes. 

Deze pionier slaat niet alleen stikstof op in de bodem, als snel groeier een meer dan welkome soort voor de windhaag!

Spoedig wederom een update!

Mei ’24; Gras & zaaien!

 

Sinds vorig jaar lente was er niet meer gemaaid en het gras was inmiddels flink gegroeid.

De paardenbloemen zijn uitgebloeid en we wilden gaan zaaien. Vandaar dat we hebben gemaaid.
We hebben gekozen om mosterd en bladrammenas te zaaien als bodemverbeteraar.

Deze zorgen voor stikstofbinding en penwortels, mulch en ook de insecten, bijen, hommels en andere bloemminnende beestjes profiteren ervan.

 

Houd deze pagina in de gaten voor nieuwe ontwikkelingen!

Reserveer hier je voedselbos heldenactie

Reservering donatie

E-mailadres(Vereist)
Prijs: 5,00 €
Prijs: 10,00 €
Wordt donateur