Wat is Actieve immunisatie?

Actieve immunisatie is een proces dat betrekking heeft op het onvatbaar worden van het menselijk lichaam voor een bepaalde ziekte. Dit proces kan op de natuurlijke manier plaatsvinden als een persoon de ziekte doormaakt. In dat geval zal het immuunsysteem afweerstoffen maken en geheugencellen ontwikkelen. Hierdoor zal het lichaam resistent zijn tegen de betreffende ziekte.

Het lichaam kan ook op een kunstmatige manier resistent kunnen worden gemaakt tegen de aandoening. Dit kan door te kiezen voor vaccinatie waarbij het immuunsysteem geactiveerd wordt. Bij vaccinatie wordt in de meeste gevallen een verzwakte ziekteverwekker ingespoten. Het immuunsysteem van het lichaam zal in reactie hierop afweerstoffen en geheugencellen aanmaken net als het geval is als de persoon getroffen wordt door de betreffende ziekte. Bij kunstmatig actieve immunisatie is dat dus niet het geval maar is de persoon wel beschermd tegen de ziekte.

Een andere vorm van kunstmatige actieve immunisatie is als er gebruik wordt gemaakt van stukje erfelijk materiaal wat codeert voor de productie van de antigenen (uitsteeksels) van het virus. In dit geval wordt er dus geen verzwakte ziekteverwekker ingespoten. Het erfelijk materiaal zal antigenen produceren en het afweersysteem op deze manier “op de hoogte brengen” hoe de ziekteverwekker eruit zien. Als reactie hierop zal het afweersysteem cellen produceren die specifiek gericht zijn voor de antigenen met de betreffende samenstelling. Dit is de methode (eenvoudig uitgelegd) die toegepast wordt bij de vaccinatie tegen het corona virus.